GTKB Kft

Magyar (HU)English (United Kingdom)Russian
A biztonságos és környezetbarát közlekedés szolgálatában
Cégünk küldetésének tekinti vevőink minőségi és gyors kiszolgálását. Felelős vállalatként célunk, hogy a biztonságos és környezetbarát vasúti közlekedést szolgáló termékeinkkel ugyanúgy helyt álljunk a XXI. században is, miként tesszük ezt már az 1950-es indulás óta – több, mint hatvan éve.

2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00128

Kedvezményezett neve: GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Korlátolt Felelősségű

Társaság Projekt címe: „Növényi eredetű omega-zsírsav- és E-vitamin-koncentrátumok emberi fogyasztású élelmiszerekbe és állati tápokba keverését lehetővé tévő technológiák és berendezések kifejlesztése”

A támogatás összege: 487 310 174, - Ft

A támogatás mértéke: 48,365783%

A Projekt tartalmának bemutatása: Projektünk stratégiai célja az, hogy emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket és egyes állati tápokat növényi eredetű omegazsírsavakkal és természetes E-vitaminnal dúsítva lehessen forgalomba hozni. Az omega-zsírsavak a szív- és érrendszer karbantartásában segítenek, míg az E-vitamin jelentősen javítja az idegrendszer, a szem, a bőr és a haj/szőr állapotát. Jelenleg is széles körben alkalmaznak olyan táplálékkiegészítőket, melyek a szív- és érrendszerre és az idegrendszerre hatnak. Ezek között dominánsak a külföldről származó, mesterségesen előállított E-vitaminból, illetve a halolaj eredetű omega-zsírsavakból készült készítmények. A kapszula formában beszedhető hatóanyagok évtizedek óta ismertek, az elmúlt években azonban – az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével – előtérbe kerültek a vitaminokkal és más kiegészítőkkel dúsított alapvető élelmiszerek (tejtermékek, gabonatermékek, étkezési olajok, italok, stb.) A nagyobb, sokszor multinacionális cégek által uralt európai piacon ezek a dúsított élelmiszerek jellemzően szintén mesterséges E-vitamint, és kizárólagosan halból készült omega-zsírsavakat tartalmaznak. A hatóanyag eredete számos potenciális hasznosítási formát kizár. Projektünk szakmai célja kettős: egyrészt vákuumdesztillációs technológiával kizárólag szántóföldi növények olajos magjaiból kívánunk előállítani olyan koncentrátumot, mely a megfelelő arányban és vegyi összetételben tartalmazza ugyanezeket a hatóanyagokat; az elvégzendő feladat azon vákuumdesztillációs technológiák és berendezések kifejlesztése, melyek révén a kívánt összetételű párlatok előállíthatók. Másrészt pedig az egyes felhasználási területeknek megfelelő bekeverési technológiákat és berendezéseket fejlesztünk azért, hogy a koncentrátum az élelmiszerekbe és tápokba dúsítás útján bekerülhessen (ez nyilvánvalóan más pl. egy gyümölcsjoghurt és egy nyúltáp esetében). A bekeverés akkor sikeres, ha a termék elfogyasztásával a kívánt élettani hatás elérhető (vagyis a koncentrátum molekulaszerkezete megmarad), illetve a „befogadó” termék élvezeti értéke nem csökken. Mindez számos mintavételt, különböző összetételű vegyülettel és bekevert anyagokkal történő kísérletezést kíván, melyben elsősorban állami intézmények, így az élelmiszerkísérletek elvégzésére megfelelő körülményekkel rendelkező Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet, az akkreditált laborral és speciális műszerekkel rendelkező Szent István Egyetem, illetve az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet lesznek partnereink. A projekt során elkészül a (különböző összetételű) növényolaj-párlatok gyártó gépsora és technológiai kézikönyve, valamint az egyes főbb élelmiszer- és tápfajtákba történő bekeverés berendezései és technológiai kézikönyve. Cégünk későbbi üzleti tevékenysége részben a párlat, részben a bekeverő berendezések és technológiák értékesítésére irányul. A projekt keretében létrejövő gyártókapacitás a termékek felfuttatásához, piaci bevezetéséhez elegendő: üzemi működés esetén évi 1000 tonna olajos magból mintegy 4,5 tonna koncentrátumot állít elő. Sikeres piaci bevezetés esetén a gyártókapacitás moduláris rendszerben növelhető lesz évi mintegy 40 ezer tonna olajos mag felhasználásával 200 tonna párlat előállításáig. Ezzel az üzemünk a térség mezőgazdasági termelőinek jelentős felvásárlója lehet, és mintegy 1 milliárd forint értéktöbbletet teremt évente. Növényi eredetű omega-koncentrátum nincs az európai piacon sem, így az a – ma halolaj-készítményeket használó - nagyobb európai élelmiszergyártók számára is értékesíthető.

A Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.08.31.

Projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00128




Kedves Látogatónk! Tájékoztatjuk, hogy a www.gtkb.hu weboldal bizonyos funkcióinak működése, látogatóink magasabb szintű kiszolgálása, névtelen látogatottsági statisztikák készítése érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. A sütikről, azok engedélyezéséről és tiltásukról [itt olvashat] bővebben.